PROFESNÍ KVALIFIKACE

20.09.2024 | Aktuality | Michael Turek

NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ A PROFESNÍ KVALIFIKACE V OBLASTI LYŽOVÁNÍ A SNOWBOARDINGU

TURBULENTNÍ OBDOBÍ AKREDITACÍ, AKREDITOVANÝCH ZAŘÍZENÍ, MINISTERSKÝCH VYHLÁŠEK A MNOŽSTVÍ RŮZNÝCH CERTIFIKACÍ ČI VYHLÁŠEK V OBLASTI ZIMNÍCH SPORTŮ NENÍ BOHUŽEL MINULOSTÍ. ČESKÁ REPUBLIKA POD VLIVEM TLAKŮ EU A CELKOVĚ EVROPSKÉHO SPOLEČENSTVÍ ZAVÁDÍ V MNOHA PRACOVNÍCH OBORECH A ČINNOSTECH TZV. PROFESNÍ STANDARDY, NEBOLI PROFESNÍ KVALIFIKACE. ZIMNÍ SPORTY DLOUHO ODOLÁVALY, ALE POSTUPEM ČASU SE TENTO ODBORNÝ RÁMEC DOTKL I LYŽOVÁNÍ A SNOWBOARDINGU. ALE MŮŽEME BÝT V KLIDU. PRO ČLENY APUL SE NIC DRAMATICKY NEMĚNÍ.

My budeme dále a kvalitně vzdělávat. Velmi stručně a jednoduše řečeno - změnily se pouze podmínky pro udělování živnostenského oprávnění v oblasti výuky lyžování a snowboardingu, nic jiného se pro náš fungující systém vzdělávání nemění. Licence APUL mají nadále přímou a jasnou návaznost na standardy ISIA a evropskou legislativu, takženaše tradiční vzdělání (D-C-B-A) je samozřejmě i nadále respektované a platné na mezinárodní úrovni. Pokud ale budete chtít v ČR vystavit živnostenský list na výuku lyžování nebo snowboardingu, musíte mít nově zkoušku dle profesní kvalifikace. Pojďme si stručně odpovědět na otázky, které nové legislativy vyplývají.

Co to vlastně je Profesní kvalifikace?

Profesní kvalifikací rozumíme způsobilost vykonávat určitou pracovní činnost nebo více pracovních činností, které ve svém celku umožňují určité profesní uplatnění (např. příprava studené kuchyně, výroba perníků, výuka lyžování, výuka snowboardingu nebo třeba výroba čepic). Jsou to určité úzké „jednotky práce“, může jít i o jednu činnost, která je však relativně jednoduše uplatnitelná na trhu práce. Profesní kvalifikaci (Instruktor/instruktorka sjezdového lyžování a Instruktor/Instruktorka snowboardingu) je možné získat úspěšným složením zkoušky podle hodnoticího standardu profesní kvalifikace.

Co je to Národní soustava kvalifikací?

Národní soustava kvalifikací popisuje, co je potřeba umět pro výkon povolání anebo jejich části, tj. Dílčí pracovní činnosti. Je to státem garantovaný systém budovaný na požadavcích na výkon činností v rámci jednotlivých povolání a pracovních pozic. NSK definuje požadavky na odborné způsobilosti jednotlivých kvalifikací. A to celkem překvapivě bez ohledu na způsob jejich získání. Jednoduše řečeno, je jedno, jak si k dovednostem přišel, ale musíš je prokázat.

Jak zjistím, co mám umět pro získání Profesní kvalifikace?

Každá kvalifikace má svůj kvalifikační standard (KS) a hodnoticí standard (HS). Při otevření webu národních kvalifikací lze najít kvalifikační a hodnotící standardy profesní kvalifikace instruktora sjezdového lyžování i snowboardingu. APUL se v nedávné minulosti na těchto standardech (pod určitým politickým tlakem) podílel. Nicméně lze je stručně charakterizovat jako dovednosti na úrovni APUL B (ski i snb) s přesahem do oblasti obsahu kurzu Race kouč. Kvalifikační standard říká, co má uchazeč umět, tj. jaké má mít znalosti a dovednosti. Hodnoticí standard říká, jak se tyto znalosti/dovednosti budou zkoušet.

Kde je možné se nechat vyzkoušet?

Zkoušky poskytují podle zákona č.179/2006 sb. tzv. autorizované osoby. APUL je samozřejmě jednou z mála autorizovaných osob v ČR v této oblasti. Z tohoto titulu může pořádat zkoušky Profesní kvalifikace. APUL bude zkoušku vypisovat pravděpodobně každý rok, počínaje jarem 2025. Zkouška se musí konat na území ČR, bude trvat dna dny a o jejím termínu se informativně zájemci dozví z webu APUL. Nicméně hlásit na zkoušky se půjde pouze prostřednictvím oficiálního webu (v případě snowboardingu zde), pokud bude zkouška vypsaná.

Celá tato problematika má za cíl orámovat různé druhy povolání, sjednotit, standardizovat. Jestli je tato cesta správná a funkční právě v našem oboru zimních sportů, je velká otázka. Pojďme tedy shrnout reálný dopad na trh práce a vztah k APUL. Nynější situace je taková, že na základě licence APUL B či vyšší, získané do 30. 11. 2023, si lze na živnostenském úřadě nechat vystavit živnostenské oprávnění (dříve se používal termín živnostenský list/ŽL) pro provozování vázané živnosti „Poskytování tělovýchovných a sportovních služeb v oblasti lyžování“ (příp. snowboardingu v případě snowboardové licence). Licence získaná po 30. 11. 2023 zisk živnostenského oprávnění neumožňuje. Pro získání tohoto živnostenského oprávnění je nově třeba prokázat se úspěšně vykonanou zkouškou Profesní kvalifikace (Instruktor/instruktorka sjezdového lyžování nebo Instruktor/Instruktorka snowboardingu).